pavilion KAPKAR/ SF-P7S

Pavilion

KAPKAR/ SF-PS7

Stichting Fabrikaat / Bouwlab, Nijmegen

2016

 

** The pavilion had been nominated for the Mies van der Rohe award 2017! **

 

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 1

photo by René de Wit

 

KAPKAR/ SF – P7S

Het paviljoen KAPKAR/ SF – P7S staat prominent op BouwLab in Nijmegen, een tijdelijk proefveld waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe vormen van wonen, bouwen en ontwerpen. Dit gebied, voorheen een deel van het dorp Lent waar huizen stonden en enkele boerderijen lagen is nu eiland en geul geworden. Precies in dit spanningsveld van ontwikkelingen is het paviljoen KAPKAR/ SF-P7S gesitueerd.

Stichting Fabrikaat, een organisatie uit Nijmegen die zich bezig houdt met ‘place making projects’ heeft me een opdracht gegeven een tijdelijk en verplaatsbaar paviljoen te ontwerpen om te programmeren voor debatten, presentaties en tentoonstellingen. Het beknopte programma van eisen betreft een ruimte voor ± 50 mensen met veel daglicht, de uitdrukkelijke wens om het later te verplaatsen en een bijzondere verschijningsvorm. Een bijkomende factor is dat me werd gevraagd samen te werken met MCT, een bedrijf in oprichting dat een nieuw flexibel bouwsysteem heeft ontwikkeld genaamd KNØP.

De aanleiding voor het ontwerp is het gebint, aanvankelijk een samenstel van balken bedoeld als dragende constructie van bijvoorbeeld een boerderij. In het ontwerp van mijn paviljoen heb ik de hoofdconstructie geëxtrapoleerd en van binnen naar buiten geplaatst zodat de spanten ook op een ruimtelijke manier onderdeel worden van de wand zodat de constructie zich nadrukkelijk manifesteert als integraal onderdeel van het gebouw.

De hoofdconstructie bestaat uit zeven dezelfde spantbenen, parallel in drie paren opgesteld. De zevende is 90 graden gedraaid en dient als constructieve beëindiging. Door de spanten open te vouwen komt het constructieve moment onder aan het basement te liggen. In het interieur heeft het openvouwen een verassend effect. De spanten zijn holle ruimtes waar je met 3 personen in kunt zitten en zijn geplaatst op een verhoogde vloer van ruwe douglas houten planken die weer zijn gemonteerd op het bouwsysteem KNØP. Dit systeem is aan de buitenzijde bewust niet afgedekt om de schoonheid van de ingenieursconstructie te benadrukken. Het hele paviljoen is in segmenten opgebouwd en kan redelijk eenvoudig weer worden herplaatst. De invulling tussen de spanten is geheel van golfplaat, veel gebruikt op schuren, dat zeker in deze meest pure vorm een eenvoudig en mooi bouwmateriaal is.

Door het bouwwerk deels op te laden met een aantal verschillende elementen uit de boerderijtypologie in combinatie met hedendaagse materialen heb ik een hybride gecreëerd. Het experimentele bouwwerk heeft een spannend architectonisch uiterlijk en een dynamische verschijningsvorm waarmee ik een krachtig signaal af wil geven dat architectuur ook vanuit een eenvoudige situatie kan worden gecreëerd.

 

ontwerp:                    Studio Frank Havermans

fundament:                MCT KNØP Bouwsysteem, Mesh Construction Technology B.V. Elst

opdrachtgever:           Stichting Fabrikaat Nijmegen

uitvoering:                  Studio Frank Havermans, Koos Schaart expeditions

locatie:                       Spiegelwaal, naast N325, Nijmegen zijde Lent tot eind september

locatie 2:                    onderdeel van GR#D, Lent

 

Thanks to all the people who made this project possible and all the assistants who worked with me on this pavilion;

Koos Schaart, Eelco Mur, Jerzy, Walewijn Grondman, Bart Verburg, Bram Verburg, Karin van Pinxteren, Jeroen Bomers and Ewoud Groenendijk. The guys from MCT, Jurien, Jan-Paul and Wim. And last but not least the all the people from StichtingFabrikaat who commissioned me for this pavilion, and helped me with the realization, especially Katerien Bast and Jeroen Bomers. And of course Mondriaan Fonds, Bouwfonds and Gemeente Nijmegen for funding of this project.

 

De realisatie van ‘KAPKAR / SF-P7S’ is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

 

 

Frankhavermans Paviljoen 2

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 4

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 5

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 5

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 7

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 6

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 8

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 9

photo by René de Wit

Frankhavermans Paviljoen 10

photo by Studio Frank Havermans

Modellen Studio Frank Havermans

models pavillion Studio Frank Havermans, photo Jeroen Bomers

 

 

Poster Fabrikaat KAPKAR - SF-P7S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements