Foot bridge

Voetgangersbrug / Foot bridge

Son, Eindhoven (The Netherlands)

corten staal/corten steel, eikenhout/oak wood

2016

 

Bij de gemeente Son en Breugel en En/ En Architecten, de ontwerpers van school de Ruimte, ontstaat de wens een brug toe te voegen aan de nieuwbouw ter verbinding met de naastliggende brink. Een belangrijke voorwaarde is dat de brug de eerste verdieping van de school zal gaan verbinden met de naastliggende brink om zo het fietspad veilig te kunnen kruisen. De school heeft geen eigen schoolplein en heeft nadrukkelijk het verlangen om de kinderen in de openbare ruimte van het park te laten spelen. Hiervoor is een veilige oversteek noodzakelijk. Tevens wil de school de buurt ook van de brug gebruik laten maken.

Frank Havermans heeft de opdracht uitgewerkt. Zijn uitgangspunt was om geen lineaire brug te maken maar om deze op te splitsen zodat er een driepoot ontstond. Dit resulteerde in twee opgangen en extra ruimte om zit- en staan gelegenheid te creëren, op het hart van de brug. Het is een fijne pleinruimte tussen de school en het park met een goed uitzicht. Op natuurlijke wijze biedt de brug ruimte voor allerlei activiteiten.

De expressieve verbinding valt op in de omgeving. De constructie heeft een vrije overspanning van dertien meter en is vervaardigd van cortenstaal. Het brugdek is gemaakt van fijn bezaagd eikenhout. Een vernuftigt ontwerp met een stoere uitstraling en een open karakter. De opmerkelijke vormgeving heeft een sterke aantrekkingskracht en nodigt uit om betreden te worden.

 

Speciale dank aan: Gemeente Son en Breugel, Stichting Platoo, School De Ruimte, EN/EN architecten, Koos Schaart, Archimedes Bouwadvies Eindhoven, Helldörfer Staalbedrijf Arnhem, Koen van Oort, Jersy

 

1studiofrankhavermansbrugson

7studiofrankhavermansbrugson

11studiofrankhavermansbrugson15studiofrankhavermansbrugson

10studiofrankhavermansbrugson14studiofrankhavermansbrugson3studiofrankhavermansbrugson 10studiofrankhavermansbrugson16studiofrankhavermansbrugson8studiofrankhavermansbrugson2studiofrankhavermansbrugson

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

pedestrian bridge © Studio Frank Havermans

Studiofrankhavermansfootbridge3

Studiofrankhavermansfootbridge4

Studio Frank Havermans | Construction bridge Son, Netherlands 2015

Studiofrankhavermansfootbridge6

Studiofrankhavermansfootbridge7

Studiofrankhavermansfootbridge2

Studiofrankhavermansfootbridge5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements