Chat House KAPKAR / CDH-P2P, Corpus den Hoorn, Groningen, NL

KAPKAR / CDH-P2P Het Proathoes, Corpus den Hoorn, Groningen | KAPKAR / CDH-P2P, chat house, Corpus den Hoorn, Groningen, NL

The design KAPKAR/ CDH-P2P was chosen by the residents of the quarter Corpus Den Hoorn in Groningen to be build after a design contest. The meeting place is a gift to the community from the local housing association Nijstee, who renovated a big part of this quarter.

The intended location for the construction is somehow outlaying from the residence blocks in a small park close to the dike along the Noord-Willemskanaal. The park lies in between a tall KPN office and a nursing house for elderly. While analysing the surrounding several things striked me and became the parameters of the commission.

Over the dike runs a bike and footpath. Exactly here on this location at the park all kind of different users of the park cross each other. The path functions as a cycling highway to go in and out the city fast. The path also is part of a long distance hiking trail the ‘Pieterpad’. In between this busy traffic, regular elderly from the nursing house pass by on foot or on scooter.  Also in the lunch break  a lot of employees of the office building do their daily walk in little groups. And of course a lot of residents from the district regular use the path on the dike to take out their dogs or just to take a walk and enjoy the sight over the water.

The path on the dike lies close to the water. What is striking is the height level difference between the dike and the park of two meters. In the channel several historical boats have their berth and they are inhabited. Also the channel still is a busy route, especially in the summer days when a lot of pleasure boats pass by. The local rowing boat club practice here on this channel as well. Together with the highway A28 which is close and parallel at the channel this location is particular a place for passers. On different levels of speed every one passes all the time without paying much attention to it. This I found interesting. How to create a place where people can meet just on a place where everyone passes all the time?

For that I came up with the concept of the ‘old’ chat house. A chat house used to be a small construction, a little house or a shelter that you used to see in the old days, where people came to have a talk to each other. It’s a piece of architecture that slowly disappeared from our society. Despite of all new means of communication the essential need of a face-to-face conversation still remains. KAPKAR/ CDH-P2P facilitates this need in a special and expressive way.

On a four meters distance from the foot of the dike at the park side I placed a concrete cantilevered construction that reaches to this dike. On the end of the concrete column a metal house that somehow refers to a boat cabin is hung up, and reaches even further to the dike. Together it forms a visual conversation to its environment.

The whole construction consists of three parts. The lower part is a concrete base thats 40 cm higher than the ground. On top of it, rough and thick oak banks are mounted. Here is place for between 20 to 30 people to sit on. On the place where the banks are intermittent two ramps forms the way in. On top of this base the concrete column is constructed. In the backside of this cantilevered column a long ramp follow its way up to the metal house. The concrete itself is treated with tree bark on the vertical parts. The tree bark is mounted in the sheeting of the mould and while the concrete is poured in the bark sticks to the concrete. This three bars makes the skin of the concrete very tangible and fits very much to is natural environment. As the three bark disappears during the time by natural processes it will leave a clear imprint in the concrete. Also there always will remain organic material in the concrete. This three bark is a good environment for insects and other small organism. The concrete how it looks now is not an end stadium. It will develop and change throughout time. Aging is a part of the concept.

By using the ramp you can enter the metal house with large open windows that gives free sight over the dike. You can feel the wind. The house is constructed of rusty corten steel. And together with the three bark concrete it looks natural despite of its expressive and brutal appearance. The interior is provided with a little bench and a fence in front of the windows.

The house is a meeting place, a chat house in itself, but it also lures passers by to make contact with people who are in the house. Regular passers stop and are totally surprised. They want to check what this ‘thing’ is. Who are standing in the house what are they doing there? It arouses curiosity. The form of the house is inspired on the maritime elements like the boats and the bridges that are close. But on the other hand it is also a strange appearance that’s lying just behind the dike. It pulls the attraction from a far distance and by it’s powerful appearance it lures reactions from the passes. It is almost impossible to ignore it. The construction evokes people to talk to each other on a natural way. About the work itself but also just normal talks between people who probably never would have met because this location is a passers place. KAPKAR/ CDH-P2P evokes people to stop, have a chat, deflect from the path, have a rest in the park or have a look in the house.

Opened on September 22, 2012

Coordination by Nicoline Wijnja, CBK Groningen

Clients: Gemeente Groningen, CBK Groningen, bewoners van de wijk Corpus den Hoorn | The municipality of Groningen, Centre for the Arts Groningen, inhabitants of the district Corpus den Hoorn

Betrokken partijen | Involved companies : BRANDS Bouw en Onderhoud, Groningen – BOLK constructie Haulerwijk, IBIS Staalconstructies Sumar, ABT Velp

Studio Frank Havermans | KAPKAR- CDH-P2P | 2012 | photo by Jenne Hoekstra

Studio Frank Havermans | KAPKAR- CDH-P2P | 2012 | photo by Harry FierkensStudio Frank Havermans | KAPKAR- CDH-P2P | 2012 | photo by Jenne Hoekstra

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

KAPKAR/ CDH-P2P, Groningen | praathuis / chat house | Studio Frank Havermans | photo by René de Wit

.

OP E N I N G  –  s e p t e m b e r  2 0 1 2

.

KAPKAR/ CDH-P2P opening September 22 - Studio Frank Havermans, photo by Harry Fierkens

KAPKAR/ CDH-P2P opening September 22 - Studio Frank Havermans

KAPKAR: CDH-P2P opening September 22 Studio Frank HavermansKAPKAR/ CDH-P2P opening September 22 Studio Frank HavermansKAPKAR: CDH-P2P opening September 22 Studio Frank HavermansKAPKAR: CDH-P2P opening September 22 Studio Frank Havermans

Het  Kunstwerk:

Het kunstwerk is een constructie van beton en/of staal die zich vanaf het park schuin opricht tot net boven de dijk.  Het bestaat uit drie gedeelten. Die samen een harmonisch geheel vormen.

Het kunstwerk is een constructie van beton en/of staal die zich vanaf het park schuin opricht tot net boven de dijk.  Het bestaat uit drie gedeelten. Die samen een harmonisch geheel vormen; het basement. de schacht en het praathûs.

Het basement is een betonnen plateau dat ± 40 cm boven maaiveld uitsteekt en aan de funderingspalen zijn verankerd. Hierop zijn een aantal eenvoudige houten banken bevestigd. waar meerdere mensen naast elkaar kunnen plaatsnemen. Bij voorkeur ligt dit plateau in een groter vlak van half-verharding waar een aantal informele paadjes op uitkomen die toegang geven tot het kunstwerk. Op dit plateau staat de schacht waaraan het hutje is rmen; het basement. de schacht en het praathûs.

Het basement is een betonnen plateau dat ± 40 cm boven maaiveld uitsteekt en aan de funderingspalen zijn verankerd. Hierop zijn een aantal eenvoudige houten banken bevestigd. waar meerdere mensen naast elkaar kunnen plaatsnemen. Bij voorkeur ligt dit plateau in een groter vlak van half-verharding waar een aantal informele paadjes op uitkomen die toegang geven tot het kunstwerk. Op dit plateau staat de schacht waaraan het hutje is gemonteerd. Net als stuurhutten van boten net boven de dijk uitsteken doet deze hetzelfde. Aan de achterzijde van de schacht bevind zich een hellingbaan of een flauwe trap. Hierlangs kun je naar boven lopen tot in en de ‘stuurhut’. Deze ‘stuurhut’ functioneert als praathuisje.

Praathuizen zijn door de tijd heen langzaam verdwenen en dat is jammer omdat even een praatje maken met bekenden of vreemden naast al onze moderne communicatietechnieken een oerbehoefteis die nooit zal verdwijnen. Ik probeer met dit praathuisje een traditie te herstellen. Het vloeroppervlak is ± 10m2. Genoeg om met enkele mensen even te kletsen, of als je alleen bent naar de omgeving te kijken.

Het huisje richt zich net uit boven de dijk. Mensen die op de dijk voorbijlopen zullen in eerste instantie verbaasd zijn over het object dat boven de dijk uitsteekt en van verre al te zien is, maar hun verbazing zal nog groter zijn als ze ontdekken dat er mensen in staan. Een reactie die ik hiermee wil uitlokken is dat deze mensen ook even in het huisje willen staan

***** WORK PROCESS **********

Frank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NL

Frank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NLFrank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NLFrank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NL

Studio Frank Havermans - Corpus den Hoorn

meeting whit all involved companies

Location

Studio Frank Havermans - Corpus den Hoorn

André Knol, Brands Bouw (left)

Frank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NLFrank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NL

Frank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NL

Frank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NL

First pile by Nicoline Wijnja and Cathrie (resident of the district)

Frank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NL

First pile by Nicoline Wijnja and Cathrie (resident of the district)

Frank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NLFrank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NLFrank Havermans - Corpus den Hoorn, Groningen NLCorpus den Hoorn, Studio Frank HavermansCorpus den Hoorn, Studio Frank HavermansCorpus den Hoorn, Studio Frank HavermansCorpus den Hoorn, Studio Frank HavermansFrank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2 Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2 Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-2P2

Studio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-P2PStudio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-P2PStudio Frank Havermans - KAPKAR/ CDH-P2Ppraathuis lassen Ibis - Studio Frank HavermansKAPKAR/ CDH-2P2 concrete skin - Studio Frank HavermansKAPKAR/ CDH-2P2 concrete skin - Studio Frank HavermansKAPKAR/ CDH-2P2 concrete skin - Studio Frank HavermansKAPKAR/ CDH-2P2 concrete skin - Studio Frank HavermansKAPKAR/ CDH-2P2 concrete skin - Studio Frank HavermansKAPKAR/ CDH-2P2 lassen praathuis IBIS - Studio Frank Havermans

stralen van het huisje bij IBIS - Studio Frank Havermans

concrete and bark basic - Studio Frank Havermanstransport Cortensteel house - Studio Frank Havermanssteel house lifted by crane - Studio Frank Havermansassembling concrete and steel - Studio Frank Havermans

fixed steel on concrete - Studio Frank Havermans

Advertisements